Piernikarnia Wrocławska - miejsce na Szlaku Kulinarnym Smaki Dolnego Śląska! Pierniki Wrocławskie to ręcznie wykonywane, manufakturowe pierniki wypiekane w Piernikarni we Wrocławiu przy ulicy Kurzy Targ 5. Tradycja piernikarska na Dolnym Śląsku trwała nieprzerwanie od co najmniej 1293 roku, kiedy to w Świdnicy pojawiły się pierwsze pisemne wzmianki brzmiące „piperatas tortas facientes", czyli o ludziach tworzących pieprzne ciasteczka. Niebawem w wielu miastach i miasteczkach naszego regionu pojawiły się piernikarnie i piernikarze. Piernikarnia Wrocławska i jej właścicielka Anna czerpie z własnych, rodzinnych tradycji wypieków, ale też stara się odtwarzać zapomniane odmiany pierników istniejących na Dolnym Śląsku.Niezwykle ważne są dla nich jakość półproduktów używanych do wypieku pierników oraz ich lokalne pochodzenie. Podstawowym składnikiem ich pierników jest dobrej jakości mąka z małego regionalnego młyna. Pierniki nie mogłyby zaistnieć bez prawdziwego miodu. Dostawcami miodu są małe pasieki zlokalizowane koło Wrocławia. Do produkcji naszych pierników nie używamy oleju ani margaryny, a jedynie masła. Dobra mąka, prawdziwy miód i masło powodują, że smak pierników wrocławskich jest niepowtarzalny i wyjątkowy.Ponieważ o smaku i „pierności" piernika decydują właściwie zmieszane przyprawy, to duszą naszych wyrobów jest autorska mieszanina przypraw, których proporcja stanowi tajemnicę właścicielki. Warto dodać, że w ich tradycyjnych piernikach nie ma środków konserwujących, polepszaczy smaku ani innych produktów nowoczesnej chemii cukierniczej.Wszystkie pierniki powstają w małej manufakturze przy Kurzym Targu 5 we Wrocławiu. Można tam zobaczyć proces powstawania pierników, wziąć udział w warsztatach wypieku i zdobienia, a także spróbować wielu naszych produktów takich jak przekładaniec, piernik po litewsku, po żydowsku czy bomby legnickiej.Skąd Krasnal Piernikarz we Wrocławiu? Było to tak... dawno, dawno temu Krasnal Piernikarz tak się najadł pierników i opił miodu z którego miały być pierniki, a trzeba wspomnieć, że jest wielkim łakomczuchem, że z tego łakomstwa i opilstwa zapadł w błogi, długi sen. Śniły mu się pierniczki z czekoladą, bakaliami, owocami i chyba nawet przekładane powidłami. Trzeba Wam, gawiedzi, wiedzieć, że Krasnal Piernikarz pierników nigdy nie ma dosyć i nawet jak mocno śpi to o nich słodko śni. W czasie długiego snu tak bardzo zgłodniał, że obudziły go zapachy dochodzące z Piernikarni Wrocławskiej. Zjadł wszystkie pierniki jakie mieliśmy i w podzięce za ucztę postanowił z nami zostać i przywracać tradycję pieczenia pierników we Wrocławiu.
Piernikarnia Wrocławska przekazała na licytację podczas Wielkiego Balu Charytatywno –Biznesowego przepięknego ręcznie wykonywane i przepysznego piernika Krasnala.